לפרטים והזמנות מקום
03-5441973

נוסטלגיה חיה וקיימת בשצ'ופק
מאיה דרין 14.06.15
 
גם אחרי 20 שנה והחלפת בעלות, מסעדת הדגים המיתולוגית ברחוב בן יהודה פוגעת בול • מתכונים בפנים
 
השנה, 1996, תומר ואני זוג צעיר כל כך. וככזה אנחנו גרים באושר בדירת חדר וחצי מצ'וקמקת ברחוב מיכה הקסום בתל אביב. היא הראשונה שלנו, ובעינינו היא הכי יפה בעולם.
 
תומר ברמן, אני מלצרית, והחיים יפים ופשוטים. מדי פעם, אחרי רביצה ממושכת בחוף מציצים ואחריה שנת צהריים עמוקה וכבדה, אנחנו מטיילים על רחוב בן יהודה ואל המסעדה הקרובה אל ביתנו - שצ'ופק.
אוכלים בתאווה וברעב גדול איקרה, טחינה, סלט חצילים, דג מלוח, סלט קצוץ וסלט סלק. כל אלה, טעימים ככל שיהיו, הם מופע החימום לדגים הטריים שתיכף יעלו על הגריל ומשם אל השולחן...
 
שגרת שנות ה-90 היא זיכרון מתוק ורחוק. את מרכז העיר עזבנו לטובת שכונת ילדותי, וברחוב מיכה הקסום כבר לא ביקרנו זמן מה. אך כשצ'ופק חוגגת 20 שנה, זוהי סיבה למסיבה בכל קנה מידה. 
לא מעט מסעדות נפתחות בסערה גדולה ונמוגות אל הלא נודע בשקט. מסעדת שצ'ופק הוותיקה פועלת במרץ כבר שני עשורים, תוך הקפדה על רוח המסורת והפשטות המנחות את אווירת המקום.
 
לכבוד יום ההולדת העגול והמכובד שוב מצאנו, תומר ואני, את דרכינו אל צפון רחוב בן יהודה, הפעם מלווים בארבעת בנינו. בכל זאת חלפו כמעט 20 שנה.
סביב שולחן עץ גדול ביקשנו לאכול את אותם מאכלים הזכורים לנו, ולחלוק סיפורים נוסטלגיים עם ארבעת הילדים הרעבים.
 
הייתה זאת סעודה לתפארת. שוב קישטו את השולחן פינכות ססגוניות ובהן סלטים טריים וטעימים. גם הפעם נהנינו מדגים נפלאים עשויים בפשטות נהדרת, שמחים לגלות שיש דברים טובים שלא משתנים גם כעבור 20 שנה.
"שצ'ופק נולד ב-1900" נפתחה ב 1995 על ידי גדי שפי, אחד מהמסעדנים הראשונים שפעלו בתל אביב, שהיה שותף במסעדות הריף ביפו, תקע"מ ברחוב מונטיפיורי ומסעדת החוף המערבי – היכן שפועלת כיום מסעדת מאנטה ריי. פתיחת המסעדה נולדה מהצורך להציע לסועד הישראלי ליהנות מדגים וסלטים טריים מהים הישר לצלחת. 
 
בחירת המקום, הצפון הישן של תל אביב, נבעה מהתקופה בה הצפון נחשב ריק מבחינת מסעדות ואטרקטיבי בגלל הקרבה לים. שם המסעדה הינו שילוב בין שם המשפחה המקורי של שפי – שצופ'ק, שעוברת בזמן שירותו הצבאי על ידי בן גוריון, ושנת הלידה של אביו - 1900. 
 
ב-2011 החליט שפי כי הגיע הזמן להעביר את שרביט הבעלות על מסעדה לדור הצעיר, ומכר אותה לחן וירקרמן, שהתחיל את דרכו כמלצר במסעדה והגיע לדרגת מנהל, ולאמיר דווידוביץ', יזם בעולם המסעדנות המקומי. 
תפריט המסעדה נשאר יציב בכל 20 שנותיה, ומציע 20 סוגי סלטים לפתיחה המוגשים עם לחם טרי, מגוון דגי ים ובריכה, פירות ים ותבשילי דגים למנות ראשונות ועיקריות.
 
גם בבית אפשר להכין סלטי דגים 
 
מתכונים באדיבות מסעדת שצ'ופק
 
איקרה ביתית 
 
מרכיבים:
• 1 פרוסת חלה ישנה – ללא הקשה
• כפית מלח לימון
• 50 גרם בייצי קרפיון
• 50 גרם בייצי הרינג
• כוסות שמן חמניות
• בצל סגול קצוץ דק
 
אופן הכנה:
1. מרטיבים את פרוסת החלה (בלי הקשה).
2. מניחים בקערת מיקסר את ביצי הדגים (נקיים מהקרום), מוסיפים את המלח לימון ואת פנים החלה ומתחילים לערבב במהירות בינונית. 
3. כאשר כל החומרים התחברו יחד, מתחילים לזלף את השמן לאט לאט כדי שייספג בתוך החומרים. 
4. כאשר הממרח התייצב וכל החומרים נספגו, מכניסים את הבצל הסגול, מערבבים עוד דקה ומוציאים. 
5. עדיף לשים במקרר לשעה לפני שאוכלים. 

 
דגים כבושים במלח
 
מרכיבים:
• קילו אנשובי/ סרדינים נקיים
• מלח גס
• שמן זית
• 5 גבעולי טימין
• 5 גרגרי פלפל שחור אנגלי
• 1 פלפל שאטה יבש (רק אם רוצים טיפה חריפות)
 
אופן הכנה:
1. מפלטים את הדגים מעצמות. 
2. מסדרים אותם על תבנית ומכסים כל דג במלח גס. עוטפים בניילון נצמד ומניחים במקרר ל-4 שעות (אפשר יותר, תלוי במידת המליחות אותה רוצים לקבל). 
3. מוציאים את הדגים, שוטפים אותם ומייבשים עם נייר מגבת. 
4. מכניסים את הדגים לצנצנת עם גבעולי הטימין, הפלפל האנגלי ופלפל השאטה, מכסים בשמן זית ומכניסים ללילה למקרר.